RODITELJSKA
ZAŠTITA

UVOD

Roditelji znaju što je najbolje za njihovu djecu. No, koliko smo zapravo upoznati sa svim izazovima koje suvremene tehnologije stavljaju pred obitelj, pogotovo kada znamo da su današnja djeca vrlo često napredniji korisnici od vlastitih roditelja.

Testirajte svoje znanje, otkrijte koliko ste upoznati s problematikom sigurnosti djece na internetu i saznajte kako ih na pravi način zaštititi.

UVOD

Odaberite dobnu skupinu u koju pripada vaše dijete.

 • 3-5
  godina
 • 6-9
  godina
 • 10-14
  godina
 • 15-18
  godina


KRAJ

Hvala vam što ste testirali znanje u našem kvizu, nadamo se da smo vam barem malo uspjeli dočarati koliko je važno usmjeriti vaše klince u radu za računalom. Pročitajte još nekoliko savjeta:

Držite na oku uređaje na kojima je omogućen pristup internetu
Pozicionirajte osobna računala u zajednički dio vašeg doma, poput kuhinje ili dnevne sobe. Ne zaboravite, internetu se može pristupiti i putem mobilnih telefona i tableta, pa nemojte smetnuti s uma i druge uređaje koje bi djeca mogla koristiti. Povremeno uputite pogled prema zaslonu uređaja jer to je najjednostavniji način na koji možete pratiti što vaša djeca rade na internetu i kojima stranicama pristupaju.

Obratite pozornost na vrijeme
Ako ste zabrinuti da vaša djeca provode previše vremena na internetu, možete pokušati vremenski ograničiti korištenje istog. Isto tako, mogli biste djeci odrediti specifično vrijeme u danu kada mogu koristiti Internet.

Postavite pravila
Jasno objasnite djeci što smiju, a što ne smiju raditi za vrijeme korištenja interneta, tako da od početka budu upoznati s pravilima. Isto tako, djecu možete tražiti da vam pokažu neke od sadržaja uz koje provode vrijeme na internetu.

Aktivirajte Roditeljsku zaštitu
Roditeljska zaštita je najjednostavniji način da postavite sigurnu granicu između vaše djece i nepoželjnih sadržaja, ali i zadržite kontrolu nad potrošnjom, kako na mobilnim, tako i na fiksnim uređajima. Više informacija saznajte ovdje.